tiistai 17. tammikuuta 2017

Jouhteenjärven metsälannoituskoe

Viime marraskuussa lähdimme EL3 kurssin puitteissa tutustumaan Jouhteenjärven tuhkalannoituskokeeseen, jota meille paikan päällä esitteli Olavi Kohal.
    Kokeen ideana on mitata erilaisten lannoitteiden vaikutusta puiden kasvuun tietyllä alueella. Erilaisina lannoitusmenetelminä oli käytetty irtotuhkaa, raetuhkaa sekä PK-lannoitetta. Osa puista oli myös jätetty kokonaan lannoitamatta vertailun vuoksi. Lannotteiden lisäksi puiden kasvuun vaikuttavat myös eri alueiden erilaiset ojitukset, kuitenkin eri lannoitustavat oli onnistuttu sijoittamaan tasavertaisesti niin että mittaustuloksista saadaan luotettavia, eikä esimerkiksi niin että kaikki irtotuhkalla lannoitetut alueet ovat kaukana ojista ja PK-lannoitteella lannoitetut alueet ojan vieressä. Alla olevasta kuvasta havainnolistuu hyvin puiden asetelma. 
    Oli mielenkiintoista päästä tutustumaan paikan päällä kokeeseen ja pääsimme jopa itsekkin mittamaan puiden korkeuksia ja ympärysmittoja. Erilaisten välineiden ja mittausten avulla tietyltä alueelta löytyi helposti aiemminkin mitatut puut eli ns. otos, tämä tarkoittaa sitä ettei yhden alueen kaikkia puita mitata vaan on valittunsatunnaisesti mitattavia puita jotka on merkitty muistiin.

                                    Kartan avulla löysimme oikeaan paikkaan suorittamaan mittausta
Paikan päällä oli kyltti jossa oli hyvää tietoa tuhkalannoituskokeesta

T:Petsit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ähtäri Zoo ja PANDATALO ti 17.4

Tämän viikon tiistaina kävimme vierailemassa Ähtärissä olevassa eläinpuistossa. Päivämme alkoi klo. 8.00 lukiolta bussimatkalla kohti Ähtäri...